Subscribe:

Rabu, 22 Jun 2011

RESPON TAIB MAHMUD BERHUBUNG DENGAN DAKWAAN RASUAH TERHADAP DIRINYA

Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud
Memetik sumber terkini (BERNAMA), Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud berkata yang beliau akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada Persekutuan Switzerland untuk membersihkan nama beliau dan kerajaan Sarawak berhubung dengan dakwaan rasuah balak oleh Bruno Manser Foundation (BMF).

Taib berkata perhatian beliau terarah kepada dakwaan BMF baru-baru ini kononnya Agensi Pencegahan Rasuah Switzerland berkemungkinan menyiasat beliau dan membekukan aset kepunyaannya di Switzerland.

"Biarlah saya nyatakan dengan tegas bahawa saya tidak mempunyai akuan rahsia di Bank Swiss mahupun aset atau pelaburan dalam apa jua bentuk di Switzerland. Tidak ada sama sekali," kata beliau ketika memberi penjelasan peribadi pada persidangan Dewan Undangan Negeri di Petra Jaya di sini Rabu.

Taib, yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri, memberi penjelasan itu berhubung siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap dakwaan itu berikutan keputusan yang dikatakan dibuat oleh Agensi Anti Pencegahan Rasuah Switzerland untuk membekukan aset beliau baru-baru ini.

Beliau berkata dakwaan itu kemudiannya digunakan oleh ahli politik setempat untuk menjayakan agenda politik peribadi mereka terhadap beliau dan kerajaan negeri, yang sekali lagi memperoleh mandat besar daripada rakyat menerusi pilihan raya negeri pada April lepas.

Selaku ketua kerajaan negeri dan anggota badan penggubal undang-undang sejajar dengan amalan dan tradisi parlimen, Taib berkata beliau memikul tanggungjawab terhadap Dewan yang mulia untuk membuat kenyataan peribadi selaras dengan Seksyen 22 Perintah Tetap.

"Sememangnya saya telah menyatakan dalam kaedah yang terang dan jelas menerusi sepucuk surat yang saya utuskan kepada Presiden Persekutuan Switzerland Micheline Calmy-Rey untuk mendapat pengesahan sama ada beliau dikatakan telah mengarahkan siasatan terhadap saya berhubung dakwaan oleh BMF," katanya, sambil menambah BMF merupakan badan bukan kerajaan dari luar negara yang sama sekali tidak memikul tanggungjawab kepada rakyat Sarawak.

Taib turut meminta Lembaga Penyelia Pasaran Kewangan Switzerland (Finma) untuk memberi kepada beliau salinan dakwaan itu bagi membolehkan beliau melaksanakan hak untuk mengambil tindakan perundangan yang sewajarnya.

Sambil mengikrarkan sepenuh kerjasama kepada Persekutuan Switzerland "untuk segera menyerlahkan kebenaran dan membenamkan segala yang palsu," beliau mengulangi bahawa dakwaan oleh BMF adalah palsu dan jelas bermotifkan politik.

"BMF mempunyai rekod dakwaan yang biadab dan bersifat skandal terhadap kerajaan Sarawak selama bertahun-tahun, termasuk dakwaan penebangan 90 peratus hutan hujan kita sungguhpun pakar hutan tempatan dan antarabangsa telah mengesahkan bahawa 70 peratus daripada hutan kita masih dipelihara dan diuruskan secara mampan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan